ΥΛΙΚΑ

5 μελιτζάνες φλάσκες
500 γρ. πιπεριές Φλωρίνης στο βάζο (καθαρό βάρος)
1 ντομάτα κονκασέ
1 π.κ. κόκκινο κρασί
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3-4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κ.σ. ζάχαρη
2 κύβους κοτόπουλου
300 γρ. καπνιστή γαλοπούλα σε φέτες
300 γρ. φέτα
μαϊντανό και δυόσμο φρέσκο
λίγη ρίγανη ξερή
αλάτι χοντρό
πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε τις μελιτζάνες με το μαχαίρι σε έξι σημεία αλλά όχι μέχρι κάτω. Σαν να θέλουμε να κόψουμε τη μελιτζάνα σε φέτες αλλά να μην φτάνουμε μέχρι κάτω κάτω… Ανοίγουμε προσεκτικά και βάζουμε αρκετό χοντρό αλάτι ανάμεσα στις φέτες. Αφήνουμε τις μελιτζάνες σε τρυπητό να στραγγίσουν και να ξεπικρίσουν για μία ώρα. Μετά τις ξεπλένουμε με νερό, τις στραγγίζουμε καλά καλά να φύγουν τα πολλά υγρά και τις κρατάμε στο πλάι. Καθώς στραγγίζουν οι μελιτζάνες ετοιμάζουμε τη σάλτσα.

Στραγγίζουμε τις πιπεριές καλά καλά. Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά και όταν κάψει καλά ρίχνουμε τις πιπεριές μέσα. Οι βιομηχανοποιημένες πιπεριές συνήθως δεν έχουν αυτή την έντονη καπνιστή γεύση που περιμένουμε οπότε θέλουμε να τις ”βοηθήσουμε” λίγο σε αυτό τον τομές σοτάροντάς τες για κάμποση ώρα σε δυνατή φωτιά ώστε να ”καούν” λίγο ακόμα.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και τις περνάμε από το μπλέντερ μαζί με την κονσέρβα ντομάτας κονκασέ για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να γίνουν μια ωραία σάλτσα.

Σε ίδιο τηγάνι βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να πάρουν χρώμα τα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε το κρασί, τη σάλτσα ντομάτας, τους κύβους και τη ζάχαρη. Βράζουμε για κανένα πεντάλεπτο για να πήξει ελαφρά η σάλτσα… Θα ρωτήσετε γιατί δεν βάζουμε πρώτα μόνο το κρασί μέχρι να εξατμιστεί. Γιατί θα ψηθεί στο φούρνο αρκετή ώρα το φαγητό μας ώστε θα έχει εξατμιστεί μια χαρά το αλκοόλ και επίσης θέλουμε την περίσσεια υγρασία.
Βάζουμε τη μισή σάλτσα στη βάση από ένα πυρέξ. Επάνω της βάζουμε τις μελιτζάνες και ανάμεσα στις ”φέτες” τους βάζουμε τις φέτες από τη γαλοπούλα.

Από πάνω και στο πλάι από τις μελιτζάνες ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα και σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 90 λεπτά και μετά ξεσκεπάζουμε το πυρέξ, χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε με τριμμένη φέτα, μαϊντανό ψιλοκομμένο, δυόσμο και φρέσκο ελαιόλαδο.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΜΙΑΣ ΜΕΡΙΔΑΣ
Θερμίδες 354
Πρωτεΐνες 8,15gr
Λίπος 13,2gr
Υδατάνθρακες 24,2 gr