• Πίνετε άφθονο νερό – ή φάτε καρπούζι. Το σώμα μας αποτελείται από περίπου 60% νερό. Είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας και την αναζωογόνηση του δέρματος ενώ λειτουργεί και ως θερμο-ρυθμιστής, διατηρώντας σωστή την θερμοκρασία του σώματος.
  •  Επιπλέον, όταν είστε στον ήλιο, ιδρώνετε και το σώμα σας χάνει σταδιακά νερό με αποτέλεσμα το δέρμα σας να αφυδατώνεται και να γίνεται πιο εύθραυστο. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να πίνετε μεγάλες ποσότητες νερού για να διατηρήσετε όλα τα παραπάνω σε ισορροπία.
  • Τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη όπως ο καφές, το τσάι και αναψυκτικά τύπου κόλα, καθώς επίσης και τα αλκοολούχα ποτά σας κάνουν χάσετε περισσότερα υγρά.
  • Οι πολυφαινόλες είναι ουσίες που παρεμποδίζουν τον εκφυλισμό των κυττάρων και σταθεροποιούν τις ίνες του κολλαγόνου. Βρίσκεται στις φράουλες, τα βατόμουρα, τους σπόρους του σταφυλιού κ.λπ.
  • Το σελήνιο είναι ένα μέταλλο που καθυστερεί τη γήρανση του δέρματος. Βρίσκεται στα ψάρια, τα θαλασσινά και τα προϊόντα που βασίζονται στο γάλα και τα δημητριακά.
  • Ο Χαλκός διεγείρει τη λειτουργία του ενζύμου τυροσινάση, με τη βοήθεια της οποίας παράγεται η μελανίνη. Συνεπώς για να διευκολύνεις τη διαδικασία του μαυρίσματος πρέπει να καταναλώνεις τακτικά τροφές που περιέχουν χαλκό, όπως είναι τα μανιτάρια, το συκώτι, τα θαλασσινά, τα μπιζέλια, τα καρύδια και τα σταφύλια.
  • Οι βασικές διατροφικές πηγές της μελανίνης είναι τα περισσότερα γαλακτοκομικά, το αβγό, φρούτα όπως τα πορτοκάλια, οι φράουλες, τα σταφύλια, τα βατόμουρα, τα φραγκοστάφυλα, τα κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά όπως οι κόκκινες πιπεριές, οι ντομάτες, τα καρότα, αλλά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι, μαρούλι, καθώς επίσης το ελαιόλαδο και τα λιπαρά ψάρια.

bullet16 Αξίζει να αναφερθεί ότι οι βιταμίνες Α και Ε ανήκουν στην κατηγορία των λιποδιαλυτών βιταμινών που σημαίνει ότι η παρουσία λίπους είναι απαραίτητη προκειμένου να αφομοιωθούν από τον οργανισμό.

bullet16 Επίσης, η βιταμίνη C και τα καροτενοειδή έχουν μεγάλη φωτοευαισθησία, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται όταν εκτίθενται στο φως. Θα πρέπει λοιπόν να μην μένουν εκτεθειμένα στο φως τα φρούτα και τα λαχανικά και να καταναλώνονται στην ωμή τους μορφή, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες του μαγειρέματος αλλοιώνουν την βιοδιαθεσιμότητα των περισσοτέρων βιταμινών.
Επιπρόσθετα, η Βιταμίνη C εμποδίζει τη δράση των ελεύθερων ριζών που σχηματίζονται από την υπεριώδη ακτινοβολία. Η δράση της είναι πιο αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη Ε. Βρίσκεται σε εσπεριδοειδή, τις φράουλες, τα πεπόνια, τις ντομάτες, τις πιπεριές και τα λαχανικά με πράσινα φύλλα.
(Η βιταμίνη C -σύμφωνα με ορισμένες έρευνες- επιβραδύνει το μαύρισμα. Η πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων πορτοκαλιού ή χυμού λεμονιού είναι “αντιπαραγωγικες” όσον αφορά στο μαύρισμα).

bullet16 Επίσης, τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα είναι μία κατηγορία θρεπτικών συστατικών που προστατεύουν και ενισχύουν την ελαστικότητα του δέρματος. Το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, ημαργαρίνη και τα φυτικά έλαια είναι πλούσια σε «καλά» λιπαρά, τα οποία προστατεύουν από τις ρυτίδες, ενώ παράλληλα ενισχύουν την δράση της μελανίνης.

bullet16 Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθούν στην παραγωγή της μελανίνης και στο ομοιόμορφο μαύρισμα.