ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ (Ca)

Ανεπάρκεια Βιταμίνης D:
Αυτή οδηγεί σε μειωμένη σύνθεση πρωτεΐνης – μεταφορέα του ασβεστίου κι έτσι μειώνεται η απορρόφησή του

Έλλειψη Ισορροπίας Ασβεστίου-Φωσφόρου:
Μεγάλη περιεκτικότητα της δίαιτας είτε σε ασβέστιο είτε σε φώσφορο μειώνει την απορρόφηση και των δύο στοιχείων και αυξάνει την αποβολή του ανεπαρκούς στοιχείου. Η σχέση ασβεστίου / φωσφόρου (Ca:Ρ) στη δίαιτα πρέπει να είναι 1:15 έως 1:16

Φυτικό Οξύ:
Αυτό βρίσκεται στον εξωτερικό φλοιό των δημητριακών καρπών και σχηματίζει με το ασβέστιο ένα αδιάλυτο άλας, το φυτικό ασβέστιο, το οποίο εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου. Ορισμένοι δημητριακοί καρποί περιέχουν το ένζυμο φυτάση, το οποίο διασπά τη φυτίνη

Οξαλικό Οξύ:
Το οξύ αυτό αναστέλλει την απορρόφηση του ασβεστίου γιατί σχηματίζεται μη απορροφήσιμο οξαλικό ασβέστιο. Οξαλικό οξύ βρίσκεται άφθονο στο σπανάκι, στα τεύτλα, στο κακάο ή καφε και στα ρήα.

Άπεπτες Φυτικές Ίνες:
Αυτές δεσμεύουν το ασβέστιο σε ποσοστό ανάλογο με την περιεκτικότητά τους σε ουρονικό οξύ

Υπερβολικό Λίπος:
Ιδιαίτερη αφθονία κορεσμένων λιπαρών οξέων στη δίαιτα μειώνει την απορρόφηση του ασβεστίου, γιατί με αυτό σχηματίζουν αδιάλυτους σάπωνες, με μια διεργασία που χαρακτηρίζεται ως σαπωνοποίηση. Τα σύμπλοκα αυτά αποβάλλονται με τα κόπρανα

Υψηλή Αλκαλικότητα:
Το ασβέστιο είναι αδιάλυτο σε αλκαλικά διαλύματα και δεν απορροφάται

Άλλοι Παράγοντες:
Το στρες, η έλλειψη άσκησης, καθώς και η πρόοδος της ηλικίας, μειώνουν την απορρόφηση του ασβεστίου.