Η βιταμίνη βρίσκεται μόνο σε ζωικές τροφές, γι’ αυτό ο αυστηρός φυτοφάγος που αποφεύγει την πρόσληψη γαλακτοκομικών προιόντων και αυγών, όπως και κρέατος, διατρέχει κίνδυνο ανάπτυξης της ανεπάρκειας. Επειδή το ήπαρ περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Β12, περνούν αρκετά χρόνια για ένα καλοσιτισμένο άτομο να αναπτύξει κλινικά συμπτώματα μετά από ανεπαρκή δίαιτα.

Επειδή η καθαρά διαιτητική ανεπάρκεια είναι σπάνια για τη βιταμίνη Β12, οι άλλες παθήσεις πρέπει να αποκλεισθούν πριν την τελική διάγνωση. Η απορρόφηση βιταμίνης Β12, γαστρική και εντερική λειτουργία πρέπει να είναι φυσιολογικές και ο ασθενής δεν πρέπει να παίρνει φάρμακα όπως διγουανίδες, που μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση της βιταμίνης.